top of page

IN MEMORIAM

Αφιέρωµα στον Ναζίµ Χικµέτ

8/10/2023 Κυριακή | 18:45

Λογοτεχνική Σκηνή

  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ  

Βασίλης Καλαμαράς

Ο Bασίλης K. Kαλαμαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 και κατάγεται απ' τη Mύκονο. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Eίναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Διαβάζω. Εργάζονταν ως πολιτιστικός συντάκτης στην Ελευθεροτυπία, όπου συμμετέχει στη συντακτική ομάδα του ένθετου «Βιβλιοθήκη». Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Η προφητεία του Φόνου (Ιξίων 1985, Καστανιώτης 1998), Κουρδιστό παιχνίδι: Ευρώπη (Καστανιώτης 1997) και Ολοκαύτωμα (Καστανιώτης 1998) και έχει επιμεληθεί τον τόμο: Γιώργος Λίκος, Ποίηση 1944-1990 (Nεφέλη, 1992).

Αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», όπου υπογράφει, κάθε Σαββατοκύριακο, την πολιτιστική στήλη «Δαχτυλικά Αποτυπώματα».

NazimHikmetRan.jpg
b2ap3_small_-.jpg

Κώστας Γουλιάμος

Ο Κώστας Γουλιάμος εξελέγη Τακτικό Μέλος της “Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών & Τεχνών”, Fellow (Διακεκριμένο Μέλος) της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνολογίας των ΗΠΑ κι`, επίσης, Fellow (Διακεκριμένο Μέλος) της Royal Society of Arts (RSA) του Λονδίνου.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες & Επικοινωνία. Δίδαξε κι ερεύνησε για μια 40ετία σε πανεπιστήμια (Καναδά, Ελλάδα, Κύπρο).

Απο το 2000 ζει μόνιμα κι εργάζεται ως καθηγητής πανεπιστημίου στην Κύπρο, όπου διετέλεσε για δύο θητείες εκλεγμένος Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επι σειρά ετών εκπροσώπησε την Κύπρο στο Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης & Έρευνας). Διετέλεσε μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ανθρωπιστικών Σπουδών του European Science Foundation, με έδρα το Στρασβούργο καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της «Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας» (European Social Survey). Έρευνας που κατέκτησε για την επιστημονική της μεθοδολογία το βραβείο επιστημών Descartes στην Ευρώπη.

Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό βιβλίων, κεφαλαίων, δοκιμίων και άρθρων σε Β. Αμερική, Κίνα κι` Ευρώπη. Μέρος του δοκιμιακού του έργου – που εκδόθηκε στ` αγγλικά απο κορυφαίους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού– έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ συμπεριλήφθηκε σε ιστορικές βιβλιοθήκες του κόσμου. Έχει κυκλοφορήσει έξι (6) ποιητικές συλλογές. Μία εξ αυτών, τα «Νευρασθενικά Τοπία», επέλεξε για έκδοση και οπτικοακουστική παρουσίαση ο Μάνος Χατζιδάκις στο Μουσικό Αύγουστο το 1981. Ταυτόχρονα ο Μάνος Χατζιδάκις έλαβε τη συγκατάθεση του Nicola Piovani για να γίνει χρήση της κινηματογραφικής του μουσικής στην παρουσίαση.

Έχει μεταφράσει στα ελληνικά ποίηση των William Faulkner, Octavio Paz, Robert Kroetsch καθώς και κινέζων ποιητών. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.

Δοκίμια και κριτικά του κείμενα για ποιητές και ποίηση δημοσίευσαν εφημερίδες (Καθημερινή, Αυγή, Το Βήμα, Ο Φιλελεύθερος) και λογοτεχνικά περιοδικά (Χάρτης, Τομές, Διαβάζω, Γράμματα και Τέχνες, Σχεδία, Πλανόδιον, Πόρφυρας, culturebook, booksitting κ.λπ).

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ως Διευθυντής του Δευτέρου Προγράμματος της Ραδιοφωνίας, του ανέθεσε (1982-3) μια σειρά πολιτιστικών εκπομπών υπό τον τίτλο «Μεγεθύνσεις». Μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη συνέγραψαν το βιβλίο “Στη Διαλεκτική της Αρμονίας” (2018, Gutenberg).

Το 2018 εκπροσώπησε την Κύπρο ως συγγραφέας στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης (Leeuwarden/Ολλανδίας) και στον Ευρωπαϊκό θεσμό «European Literature Night», στο Άμστερνταμ.

Έλαβε το πανελλήνιο Βραβείο Ποιήσεως «Ζαν Μωρεάς» για το “Υγρό Γυαλί” ως καλύτερη ποιητική συλλογή του 2020 (εκδόσεις Gutenberg).

kostas-gouliamos-269a291b.jpg
bottom of page