top of page

ΑΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΜΑ

Εκδόσεις ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ

Κυριακή, 07/05

ώρα: 11:00 μ.μ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

 

Οι Εκδόσεις ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ

παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Αλίκης Χατζηγεωργίου

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΜΑ

Ένα συναρπαστικό αφήγημα-μαρτυρία, για τη ζωή, τη δράση και τη θυσία τριών ηρώων της κυπριακής εποποιίας, γραμμένο από τη φίλη και συναγωνίστριά τους, γνωστή στους αναγνώστες, τόσο από τη λογοτεχνική της γραφίδα, όσο και από την εν γένει δράση και προσφορά της στην κυπριακή κοινωνία και τον Ελληνισμό γενικότερα.

 

Οι πρωταγωνιστές του έργου είναι τρία παιδιά, με κοινή περιοχή καταγωγής τους τον Ακάμα, που τους ενώνουν στενοί δεσμοί φιλίας και η δράση τους στον αντιαποικιακό αγώνα κατά του βρετανικού ζυγού. Τρία παιδιά, που οι επικρατούσες τότε συνθήκες ωρίμασαν ξαφνικά κι έγιναν παλληκάρια, τολμώντας να παλέψουν με τον χάροντα για την ποθητή Ελευθερία. Με τον ηρωϊσμό και την αυτοθυσία τους κατέκτησαν την αιωνιότητα και μια εξέχουσα θέση στη συλλογική μνήμη και συνείδηση του κυπριακού ελληνισμού.

Με το εγχείρημά της αυτό, η συγγραφέας παρουσιάζει αφτειασίδωτη και χωρίς περιστροφές την ουσία του αγνού εκείνου αγώνα της ΕΟΚΑ, θέτοντας όσους τον καπηλεύονται, ενώπιον των ευθυνών τους.

 

Με άριστο λογοτεχνικό ύφος και απαράμυλλο θάρρος, σκιαγραφεί, μέσα από τους ήρωές της, το ανάστημα όλων των αγωνιστών της Οργάνωσης και αφήνει στην κρίση του αναγνώστη, όσους δεν κατορθώνουν να φθάσουν το μεγαλείο τους και προσπαθούν να μειώσουν ή να αναιρέσουν την μέγιστη προσφορά τους.

Η καταγραφή της ιστορίας τους, εντάσσει τους τρεις πρωταγωνιστές του έργου, στο συλλογικό επίτευγμα του αντιαποικιακού αγώνα. Εξυμνεί και επαινεί τη θυσία τους, ικανή να παραδειγματίσει, να εμπνεύσει, αλλά και να  εφοδιάσει τις νέες γενιές, με μια λυτρωτική κριτική σκέψη, αδέκαστη κι εξαγνηστική του δίκαιου εκείνου αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου.

Αριστοτεχνικά δομημένη η αφήγηση, κόβει την ανάσα. Προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα και διατηρεί την αγωνία και το ενδιαφέρον, μέχρι την τελική έκβαση του μυστηρίου της ιστορίας τού κάθε ήρωά της. Οι εικόνες που η συγγραφέας δημιουργεί με λογοτεχική μαεστρία, κάνουν τον αναγνώστη να ταξιδέψει στο χρόνο και να γνωρίσει, από πρώτο χέρι, ιστορικά γεγονότα μιας περασμένης εποχής, τους χαρακτήρες και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της, τις χαρές, τις λύπες και τους αγώνες τους για επιβίωση κι Ελευθερία.

 

«Τα Παιδιά του Ακάμα», τρείς ήρωες συναγωνιστές και αδελφικοί φίλοι, αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα μιας γενιάς, που έμαθε να αγωνίζεται και να θυσιάζεται για αρχές και αξίες.  Μιας γενιάς, που παραμένει το ιδανικότερο πρότυπο για τις νεότερες γενιές των απανταχού Ελλήνων, σε μια εποχή ραγδαίων αρνητικών εξελίξεων για τον Ελληνισμό και την Ανθρωπότητα.  Είναι ένα κοινωνικο-ιστορικό αφήγημα ντοκουμέντο, ευχάριστα αναγνώσιμο και με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για ιστορικούς, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, ποιητές κι εκπαιδευτικούς.

Το βιβλίο θα διατίθεται στα γραφεία των Εκδόσεων Εν Τύποις , στο βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού οίκου στην οδό Ονασαγόρου 18Δ και σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία.

bottom of page