top of page

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Από τον Γραµµατισµό στον κριτικό Γραµµατισµό:
Ο ρόλος της λογοτεχνίας και του δηµόσιου λόγου

7/10/2023 Σάββατο | 16:30

Λογοτεχνική Σκηνή

Διοργανώνει η Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης Γραµµατισµού

Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης Γραμματισμού.jpg

  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  

Σε μια εποχή που η κριτική σκέψη φθίνει και μαζί της υποχωρούν και οι δεξιότητες της ανάλυσης, της αμφισβήτησης, της αξιολόγησης και  της δημιουργικότητας, ο σύγχρονος άνθρωπος όλο και υποπίπτει σε πλάνες, ανυπόστατες υποθέσεις και αδράνεια. Στη χώρα μας όπου οι βασικές δεξιότητες  γραμματισμού είναι χαμηλές, ο κριτικός γραμματισμός μοιάζει με πολυτέλεια. Αρκούν οι τίτλοι, οι συνοπτικές παρουσιάσεις γεγονότων, οι επιφανειακές τοποθετήσεις. Όλο και αυξάνεται η αδιαφορία για το κοινό καλό, η φιλοδοξία για το εύκολο χρήμα,  η κενότητα. Μπορεί άραγε να αλλάξει αυτή η καταστροφική πορεία;

Σε μια κατεχόμενη πατρίδα, θα περίμενε κανείς να είχε καλλιεργηθεί σε μεγάλο βαθμό η ιστορική σκέψη και η ευαισθητοποίηση στα θέματα του πολέμου, της προσφυγοποίησης και μετανάστευσης, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την κοινωνία μας όμως δεν την απασχολούν αυτά και άλλα επίκαιρα θέματα, όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Ακόμα και την ψηφιακή τεχνολογία λίγοι ξέρουν να την χειριστούν σωστά ώστε να είναι επωφελής.

Γιατί πρέπει να βελτιωθούν τα επίπεδα του κριτικού γραμματισμού, πώς αυτός επιτυγχάνεται και πώς μπορούν οι  άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών να συμβάλουν  ώστε ο νέος κυρίως κύπριος να εξελιχθεί σε ένα καλλιεργημένο και κριτικά σκεπτόμενο άτομο; Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν από την  Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης Γραμματισμού με ανθρώπους που εκφέρουν ελεύθερα τις σκέψεις τους μέσα από τη λογοτεχνία, το θέατρο,  την ποίηση, τη δημοσιογραφία, τις εικαστικές τέχνες.

  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ  

Βίβιαν Αβρααμίδου – Πλούμπη

Η Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλούμπη, γεννήθηκε το 1958. Έζησε στην Αμμόχωστο της Κύπρου μέχρι το 1974 και στη συνέχεια στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στατιστική στο Univesrsity of Washington του Σηάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο "Όταν θα πέσουν τα μαύρα", εκδόθηκε το 2004 στην Κύπρο (εκδόσεις Επιφανίου) και βραβεύτηκε με το Α΄ Κρατικό βραβείο της Κυπριακής Δημοκρατίας και μεταφράστηκε στην τσέχικη γλώσσα από τις εκδόσεις Baronet. Διάκριση (τρίτο βραβείο) από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών απέσπασε το επόμενό της μυθιστόρημα, το οποίο εκδόθηκε το 2009 με τίτλο "Η ψυχή του χρυσού" (εκδ. Αλεξάνδρεια 2009). Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Στο αδιέξοδο" (εκδ. Αλεξάνδρεια 2011) και "Προσωπεία περικείμενοι" (εκδ. Αλεξάνδρεια 2012), το οποίο απέσπασε έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών στον ετήσιο διαγωνισμό ανέκδοτων έργων για το 2010.

Βιβιαν-Αβραμμιδου-Πλουμπη.jpg

Μαρίνα Αρμεύτη

Η Μαρίνα Αρμεύτη γεννήθηκε το 1974 στη Λεμεσό. Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία ως φιλόλογος στη Μέση εκπαίδευση από το 1997. Αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Φιλοσοφική σχολή, Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών και έκανε μεταπτυχιακό στη «Δημιουργική Γραφή» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Δημοσιεύει άρθρα στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» και ποιήματα στο Κυπριακό λογοτεχνικό περιοδικό «ΑΝΕΥ» και στο λογοτεχνικό περιοδικό Κοζάνης «Παρέμβαση». Στίχοι της μελοποιήθηκαν από τους Έλληνες συνθέτες: Νίκο Παπάζογλου, Αντώνη Μιτζέλο, Γιάννη Ιωάννου. «Ο κύριος ιππόκαμπος» (Φίλντισι 2018) είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

ΜΑΡΙΝΑ-ΑΡΜΕΥΤΗ.jpg

Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή 

Η δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια. Στην 27χρονη διπλωματική της καριέρα υπηρέτησε ως πρέσβης στη Σουηδία, με παράλληλη διαπίστευση στη Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, πρέσβης στις ΗΠΑ, με παράλληλη διαπίστευση στον Καναδά, Γκαϊάνα, Ιαμαϊκή και Βραζιλία και πρέσβης στον Λίβανο και στην Ιορδανία. Συμμετείχε στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού ως επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Περιουσιακό και ως μέλος της Ομάδας Στήριξης του Διαπραγματευτή. Σπούδασε Νομικά, Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και κατέχει PhD Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών (Πανεπιστήμιο Ελσίνκι). Είναι μέλος διοικητικών συμβουλίων ακαδημαϊκών, ερευνητικών και οικονομικών ιδρυμάτων και της έχουν απονεμηθεί βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

«Εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές, «Χάλκινο Νησί» (1978) και «Πατρίδας Οράματα» (2021) και το βιβλίο «Παρεμβάσεις, Χωρίς Φόβο….Με Πάθος», (2022)»

eratw-foto-567x705.jpg

Μιχάλης Παπαδόπουλος 

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος είναι θεατρικός συγγραφέας έχοντας γράψει αρκετά αξιόλογα θεατρικά έργα όπως το 1964, 1958 και η Μακρόνησος. Τα έργα του βασίζονται στο πολιτικό και κοινωνικό θέατρο, αποβάλλοντας μέσα από αυτά τους τρόπους σκέψεις και αντίληψης των χαρακτήρων αλλά και τα γιατί που τους οδήγησαν στην πράξη. Το τελευταίο του έργο έχει να κάνει με τις γυναικοκτονίες, με την κακοποίηση των γυναικών και για το πώς φτιάχνεται ένας τέτοιος τύπος ανθρώπων που καταλήγουν να κακοποιούν τις γυναίκες. Του αρέσει να αγγίζει περιόδους της ιστορίας που δεν τολμάνε άλλοι να αγγίξουν, αλλά και με θέματα που πραγματεύονται πιο προσωπικές αγωνίες. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, Νομικά και καλές τέχνες, ενώ κατά καιρούς έχει παρουσιάσει ως ζωγράφος ανάλογες εκθέσεις φωτογραφίας.

Μιχάλης-Παπαδόπουλος.jpg

Τώνια Σταυρινού

Η Τώνια Σταυρινού είναι δημοσιογράφος και εργάζεται στα περιοδικά του εκδοτικού συγκροτήματος «Ο Φιλελεύθερος» και παράλληλα διατηρεί εβδομαδιαία στήλη στην εφημερίδα του Σαββάτου. Από το 2012 συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας για θέματα φύλου Δίκτυο Δημοσιογράφων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (European Institute For Gender Equality - eige.europa.eu). Από το 2013 μέχρι το 2019 υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού. Τον Δεκέμβρη του 2019 εκλέγηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών και τους τελευταίους έξι μήνες συμμετέχει στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Τώνια-Σταυρινού.jpg

Σταύρος Χριστοδούλου

Ο Σταύρος Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963 και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Hotel National (Εκδόσεις Καλέντη, 2016), περιελήφθη στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας της Κύπρου, καθώς και στην αντίστοιχη του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα.

Το δεύτερο βιβλίο του, το μυθιστόρημα Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018), τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) 2020 και με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κύπρου.

Το τρίτο του μυθιστόρημα, Τρεις σκάλες Ιστορία, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη τον Νοέμβριο του 2020. Διηγήματά του έχουν περιληφθεί σε διάφορες συλλογές.

STAVROS_CHR_BACK_COVER.jpg

Ζαχαρούλα Μαλά

H Ζαχαρούλα Μαλά είναι ιστορικός φιλόλογος. Πήρε πρώτο πτυχίο στην Ιστορία - Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μάστερ στις Κλασικές Σπουδές στο UniversityCollegeLondon (UCL). Εργάστηκε στην Αγγλική Επιτροπή για την Αποκατάσταση των Μαρμάρων του Παρθενώνα μέχρι τον διορισμό της στη Μέση εκπαίδευση.

Ζαχαρούλα-Μαλά.jpg
bottom of page