top of page
σε θολα νερα.jpg

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Σε θολά νερά

Κυριακή, 23/10

με τη Χρύσα Φάντη

ώρα: 17:15 μ.μ.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η Κωνσταντία Σωτηρίου (συγγραφέας), η Νάσια Διονυσίου (συγγραφέας) και η κα Ευφροσύνη Μαντά-Λαζάρου (ποιήτρια, συγγραφέας και φιλολόγος)  συνοµιλούν µε τη συγγραφέα για τη νέα της συλλογή διηγηµάτων.ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Χρύσα Φάντη γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1957 στην Αθήνα και σπούδασε παιδαγωγικά και νομικά στο ΕΚΠΑ. Ασχολήθηκε με τη δικηγορία, τη μετάφραση κειμένων από τα γαλλικά και τα αγγλικά και τη μελέτη θεμάτων που αφορούν την παιδεία. Από το 1985 μέχρι το 2012 εργάστηκε στη δημόσια εκπαίδευση και επί μία δεκαετία (1992 - 2002) έζησε διαδοχικά στο Κάιρο, τη Μόσχα, τη Δαμασκό και τη Λευκωσία της Κύπρου. Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων (Το δόντι του λύκου, Πατάκης, 2007), το μυθιστόρημα (Η ιστορία της Σ., Γαβριηλίδης, 2016), τη συλλογή διηγημάτων (Σε θολά νερά, Σμίλη, 2021), ενώ έχει συμμετάσχει στον συλλογικό τόμο Hotel Μετανάστευση (Πατάκης, 2007). Συμμετείχε επίσης στο 5ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ στην Τήνο [περιοδικό (δε)κατα], στην 6η Λογοτεχνική Σκηνή (περιοδικό Εντευκτήριο) και σε διάφορα συνέδρια-αφιερώματα του περιοδικού Πόρφυρας. Εκτενή αποσπάσματα από έργα της έχουν συμπεριληφθεί στην περιοδική ανθολογία πεζού και ποιητικού λόγου diPgeneration (Μανδραγόρας, 2017, 2018). Παρουσιάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις με συγγραφείς και ανθρώπους της τέχνης, άρθρα και διηγήματά της έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο [στα περιοδικά Εντευκτήριο, Πλανόδιο, (δε)κατα, Χάρτης, Αναγνώστης, bookpress, Φράκταλ, Διάστιχο, Οροπέδιο, Θράκα, Φρέαρ, Στάχτες, Πόρφυρας, Απόπλους, bookculture, Literature, κ.ά., καθώς και στις εφημερίδες Το Βήμα, Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών, Φιλελεύθερος, Φιλελεύθερος (Κύπρου)].

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ποια σχέση θα μπορούσε να υπάρξει ανάμεσα σε δύο εφήβους με "λαμπρό μέλλον" και δύο κορίτσια με ζωές προγραμμένες; Πόσο πιθανή είναι η συνάντηση ενός δασκάλου, που επιστρέφει στον τόπο του, με έναν νευρωσικό σχολικό επιθεωρητή και τι συμβουλές θα έδινε μια ηρωίδα υπό διαμόρφωση σε έναν συγγραφέα έρμαιο της πλήξης του; Σε ποια συνθήκη θα χρειαστεί να υποκύψει μια ταξιδιώτισσα τρένου και τι ενδεχομένως επιζητούσαν ένας μεσήλικας τουριστικός πράκτορας, ένας απαυδισμένος επιμελητής λογοτεχνικών κειμένων και ένας όψιμος ερημίτης της τέχνης;
"Η Αν γονατίζει πλάι σου ή νομίζεις ότι γονατίζει. Φοράει γραβάτα και έχει ένα τσιγάρο κολλημένο στο στόμα της. Δεν μπορείς να φανταστείς την Αν να χώνει σακουλάκια στα συρτάρια της. Μισεί όσο κι εσύ τις λεβάντες. Η σκέψη, σκέφτεσαι, είναι πράγμα ζόρικο. Μπορεί να κινείται υποδόρια, μπορεί και να πασπατεύεται μόνη στο σκοτάδι. Οριζοντιωμένη στην κουκέτα, βλέπεις μόνο προς μία κατεύθυνση".
Δεκατρία ψυχογραφήματα ακροβατούν μεταξύ μνήμης και φαντασίας, αποδοχής και απόρριψης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

χρυσα φαντη.jpg
bottom of page