AFISA MEDIA.jpg

6ο Nicosia Book Fest

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 6ο  Nicosia Book Fest θα πραγματοποιηθεί στις 8-10 Οκτώβριου 2021 στο Πάρκο Ακρόπολης. Θα  συμμετέχουν πέραν των 50 οργανισμών με περίπτερα – εκδοτικοί οίκοι, βιβλιοπωλεία, ενώσεις συγγραφέων, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, ξένα πολιτιστικά ιδρύματα και πρεσβείες – θα παρουσιαστούν πέραν των 40 συγγραφέων  στις διάφορες σκηνές παρουσιάσεων – λογοτεχνική και παιδική – θα γίνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια, ενώ στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Επιπρόσθετα στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν ειδικά περίπτερα για συγγραφείς στα οποία μπορούν να παρουσιάζουν τα έργα τους στο κοινό, ενώ σε πολλά περίπτερα βιβλιοπωλείων και εκδοτών θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για την παρουσία άλλων συγγραφέων. Συνολικά, με βάση και την προηγούμενη εμπειρία, η συμμετοχή συγγραφέων στο Φεστιβάλ αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 άτομα.

Στοχεύουμε επίσης στην αξιοποίηση της εμπειρίας που αποκομίσαμε με τη διεξαγωγή του διαδικτυακού Nicosia Book Fest λόγω των μέτρων για περιορισμό της πανδημίας. Η εξέλιξη αυτή μας «υποχρέωσε» να επενδύσουμε σε τεχνογνωσία και εξοπλισμό έτσι ώστε το Φεστιβάλ να μεταφερθεί διαδικτυακά. Το ψηφιακό αποθετήριο που δημιουργήθηκε το οποίο φιλοξενεί τις παρουσιάσεις του Φεστιβάλ και οι γνώσεις/συνεργασίες που αποκτήθηκαν θα αξιοποιηθούν και στο 6ο Nicosia Book Fest έτσι ώστε, πέραν από τις δράσεις του Φεστιβάλ, να γίνει και μια οπτικοακουστική αποτύπωση τους με στόχο να μπορούν οι φίλοι του βιβλίου να παρακολουθήσουν τις διάφορες παρουσιάσεις και σε μεταγενέστερο στάδιο. Έτσι πιστεύουμε ότι θα δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στο έργο των συγγραφέων που θα παρουσιαστούν στο φετινό Φεστιβάλ.

Πέρα από το βιβλίο, στο χώρο του Φεστιβάλ δημιουργούμε συνθήκες όπου οι επισκέπτες μπορούν να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά ολόκληρη τη μέρα τους, κυρίως τα παιδιά με διάφορες δραστηριότητες ενημερωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και αθλητικού χαρακτήρα. Υπάρχουν σημεία στα οποία προσφέρεται φαγητό και ποτό, χώρος χαλάρωσης και χώρος βιβλιοανάγνωσης.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ κάθε έτος καταρτίζεται από την Οργανωτική Επιτροπή η οποία απαρτίζεται από άτομα του αιτούντος φορέα, ανθρώπους του πολιτισμού, λογοτέχνες και επιστήμονες σε συναφή αντικείμενα.

Στις 8 Οκτωβρίου θα διοργανωθούν σεμινάρια, συζητήσεις σχετικές με το βιβλίο  και την εκπαίδευση και διάφορα εργαστήρια. Το Φεστιβάλ στις 9 και 10 Οκτωβρίου θα λειτουργήσει από τις 10:00 π.μ. μέχρι και τις 10:00 μ.μ και  αναμένεται να το επισκεφθούν πέραν των 10 χιλιάδων ατόμων. Η είσοδος στο φεστιβάλ και η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι εντελώς δωρεάν.

Η δομή του προγράμματος έχει ως εξής: 16 λογοτεχνικές παρουσιάσεις, 16 παιδικές παρουσιάσεις, 4 εκπαιδευτικά εργαστήρια, μια μουσική παράσταση, μια θεατρική παράσταση. Παράλληλα στο χώρο του Φεστιβάλ θα λαμβάνουν χώρα  διάφορα μικρά δρώμενα (μουσικά, θεατρικά, χορευτικά, αφηγηματικά), σε συνεργασία με διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια αφορούν σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής, παρουσίασης συντήρησης παλαιών βιβλίων, μεθόδων διαχείρισης και παρουσίασης παραμυθιών με θεατρική διαδραστική προσέγγιση τόσο για γονείς όσο και για εκπαιδευτικούς, εργαστήρια εικονογράφησης παιδικών βιβλίων κ.α.

Το κοινό προς το οποίο απευθύνεται η δραστηριότητα αφορά την κοινωνία στο σύνολό της με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά, εξ’ ου και η δημιουργία ξεχωριστής παιδικής σκηνής και χώρου δραστηριοτήτων για παιδιά που λειτουργούν παράλληλα με το πρόγραμμα για ενήλικες. Το φεστιβάλ στοχεύει, και έχει επιτύχει, να αγκαλιαστεί και να χαίρει του σεβασμού του φιλαναγνωστικού κοινού στην Κύπρο συμπεριλαμβανομένου του λογοτεχνικού κόσμου που συμμετέχει μαζικά, οικογενειών που επισκέπτονται το φεστιβάλ για να παρακολουθήσουν τόσο την παιδική όσο και τη λογοτεχνική σκηνή, νέων ανθρώπων που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές, σπανιότερες και εξειδικευμένες εκδόσεις από βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν, άνθρωποι του θεάτρου και του πολιτισμού ευρύτερα που εκτιμούν τις μουσικές και θεατρικές παραστάσεις λογοτεχνικών έργων που έχουν είτε μελοποιηθεί είτε μεταφερθεί στο θεατρικό σανίδι και που προσεγμένα επιλέγουμε και παρουσιάζουμε στην κεντρική σκηνή ως καταληκτική δράση κάθε ημέρας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το Nicosia Book Fest έχει διακριθεί με την ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE Label 2019-2021- Europe For Festivals, Festivals for Europe. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία η πιστοποίηση EFFE Label με βάση την ανακοίνωση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ θα ισχύσει και για το 2021 για όσα Φεστιβάλ είχαν εξασφαλίσει πιστοποίηση το προηγούμενο έτος. Η πιστοποίηση EFFE (EFFE Label) αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας, που απονέμεται στα αξιόλογα καλλιτεχνικά φεστιβάλ για την εργασία τους στον τομέα της τέχνης, τη συμμετοχή στην κοινότητα και το άνοιγμα ενός διεθνούς διαλόγου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε στο nicosiabookfestival@gmail.com ή στο τηλέφωνο 22432111.

 

 

 

Εκ της Οργανωτικής Επιτροπής

 

13 Μαΐου 2021