facebook blank.jpg

7ο Nicosia Book Fest

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γενικές πληροφορίες

 

Το Nicosia Book Fest διοργανώθηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2016 στο Πάρκο Ακρόπολης, αποτελώντας ένα πρωτοποριακό και μοναδικό θεσμό, σχεδιασμένο στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών πρωτοβουλιών με στόχο την ανάδειξη της αξίας του βιβλίου στην κυπριακή κοινωνία και την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Φέτος θα διοργανωθεί για 7η συνεχή χρονιά στις 13-14-15-16 Οκτώβριου 2022 στο Πάρκο Ακρόπολης. Διοργανωτής είναι το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας ενώ το φεστιβάλ στηρίζουν, ανάμεσα σε άλλους, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και ο Δήμος Στροβόλου.

Θα  συμμετέχουν πέραν των 50 οργανισμών με περίπτερα – εκδοτικοί οίκοι, βιβλιοπωλεία, ενώσεις συγγραφέων, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, ξένα πολιτιστικά ιδρύματα και πρεσβείες – θα παρουσιαστούν πέραν των 40 συγγραφέων  στις διάφορες σκηνές παρουσιάσεων – λογοτεχνική και παιδική – θα γίνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια, ενώ στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Επιπρόσθετα στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν ειδικά περίπτερα για συγγραφείς στα οποία μπορούν να παρουσιάζουν τα έργα τους στο κοινό, ενώ σε πολλά περίπτερα βιβλιοπωλείων και εκδοτών θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για την παρουσία άλλων συγγραφέων. Συνολικά, με βάση και την προηγούμενη εμπειρία, η συμμετοχή συγγραφέων στο Φεστιβάλ αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 άτομα.

Πέρα από το βιβλίο, στο χώρο του Φεστιβάλ δημιουργούμε συνθήκες όπου οι επισκέπτες μπορούν να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά ολόκληρη τη μέρα τους, κυρίως τα παιδιά με διάφορες δραστηριότητες ενημερωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και αθλητικού χαρακτήρα και χώρος βιβλιοανάγνωσης.

Επιπρόσθετα, οι παρουσιάσεις θα οπτικογραφηθούν για να προστεθούν στο ψηφιακό αποθετήριο που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και το οποίο φιλοξενεί τις παρουσιάσεις του Φεστιβάλ. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και θα δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στο έργο των συγγραφέων που θα παρουσιαστούν στο φετινό Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ θα λειτουργήσει στις 13-14 Οκτωβρίου 2022 για τις Παράλληλες Δράσεις – Εργαστήρια, ενώ στις 15-16 Οκτωβρίου 2022 από τις 10:00 π.μ. μέχρι και τις 10:00 μ.μ με το σύνολο των δράσεων του διημέρου και την ταυτόχρονη λειτουργία των περιπτέρων των συμμετεχόντων οργανισμών, εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων. Στις δυο μέρες του φεστιβάλ αναμένεται να επισκεφθούν πέραν των 12 χιλιάδων ατόμων. Η είσοδος στο φεστιβάλ και η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι εντελώς δωρεάν.

 

Το κοινό στο οποίο απευθύνεται η δραστηριότητα αφορά στο σύνολό της κοινωνία με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά, εξ’ ου και η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένου χώρου παρουσιάσεων Παιδικής Λογοτεχνίας και λογοτεχνικών δραστηριοτήτων για παιδιά ο οποίος λειτουργεί παράλληλα με το πρόγραμμα για ενήλικες. Το φεστιβάλ στοχεύει, και έχει επιτύχει, να αγκαλιαστεί και να χαίρει του σεβασμού του φιλαναγνωστικού κοινού στην Κύπρο συμπεριλαμβανομένου του λογοτεχνικού κόσμου που συμμετέχει μαζικά, οικογενειών που επισκέπτονται το φεστιβάλ για να παρακολουθήσουν τόσο την παιδική όσο και τη λογοτεχνική σκηνή, νέων ανθρώπων που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές, σπανιότερες και εξειδικευμένες εκδόσεις από βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν, άνθρωποι του θεάτρου και του πολιτισμού ευρύτερα που εκτιμούν τις μουσικές και θεατρικές παραστάσεις λογοτεχνικών έργων που έχουν είτε μελοποιηθεί είτε μεταφερθεί στο θεατρικό σανίδι και που προσεγμένα επιλέγουμε και παρουσιάζουμε στην κεντρική σκηνή ως καταληκτική δράση κάθε ημέρας. Γίνεται δηλαδή αντιληπτό ότι πρόκειται για μια πολύπλευρη και πολυθεματική δραστηριότητα που εμπλέκει δεκάδες φορείς και αφορά χιλιάδες κόσμο όπως έχει δείξει και η εμπειρία των προηγούμενων ετών.

Το Nicosia Book Fest έχει διακριθεί με την ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE Label 2019-2021- Europe For Festivals, Festivals for Europe. Η πιστοποίηση EFFE (EFFE Label) αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας, που απονέμεται στα αξιόλογα καλλιτεχνικά φεστιβάλ για την εργασία τους στον τομέα της τέχνης, τη συμμετοχή στην κοινότητα και το άνοιγμα ενός διεθνούς διαλόγου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε στο nicosiabookfestival@gmail.com ή στο τηλέφωνο 22432111.

 

 

 

Εκ της Οργανωτικής Επιτροπής

 

5 Μαΐου 2022