
ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Η ποίηση έξω
Σάββατο, 05/10
ώρα: 17:30
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΞΩ
Οι συγγραφείς Στέλλα Βοσκαρίδου Οικονόμου και Αυγή Λίλλη συζητούν για τα έργα τους ΦόΒ, Υπογλώσσιο νυχτερινό και Η Σφαγή του Αιώνα.
Συντονίζει ο Παναγιώτης Νικολαΐδης (ποιητής, κριτικός).
Αυγή Λίλλη
Η Σφαγή του Αιώνα
Στη Σφαγή του Αιώνα, τη δεύτερη ποιητική συλλογή της Αυγής Λίλλη, ο χρόνος επιβάλλεται στην ύπαρξη και τη συνείδηση αδιαπραγμάτευτα, ξεπληρώνοντας το χρέος του απέναντί μας με τρία αιώνια πάθη: έρωτα, σφάλμα και μνήμη. Τη συλλογή απαρτίζουν είκοσι εννέα ποιήματα, που μοιάζουν με σπαράγματα μιας άυπνης νύχτας, εκφέροντας λόγο βαθιά υπαρξιακό και ταυτόχρονα ερωτικό. Στα ποιήματα του βιβλίου ο χρόνος είναι εισβολέας, είναι εραστής, είναι ανεπιθύμητος − η εξουδετέρωσή του γίνεται εμμονή της θνητής μας ύπαρξης και η (ανα)γέννησή μας αποτελεί μοιραία κατάληξη.
Η Σφαγή του Αιώνα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Θράκα (Αθήνα, 2018).
Παρουσίαση της συλλογής στο Nicosia Book Festival
Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Η Σφαγή του Αιώνα στο Nicosia Book Festival είναι ένα εγχείρημα αποδόμησης του σώματος των δημοσιευμένων κειμένων και επανασύνθεσής του σε ένα άπαξ έργον, που εμφανίζεται δηλαδή μία και μοναδική φορά. Δύο εκφορές της ίδιας φωνής αναμετρώνται σε μια βίαιη και αποστακτική επεξεργασία του λόγου, συνυπάρχοντας σε έναν επί ίσοις όροις διάλογο ο οποίος σχηματίζει μία καινούρια ποιητική οντότητα. Το καινούριο ενιαίο ποίημα που δημιουργείται αψηφά τον χρόνο, όπως εκείνος εμάς: υπάρχει αλλά δεν επαναλαμβάνεται. Η Σφαγή του Αιώνα είναι ένα γεγονός.
Καλλιτεχνικός σχεδιασμός και βίντεο: Άννα Φωτιάδου.
Ηχητικός σχεδιασμός: Σταύρος Μακρής.
Στέλλα Βοσκαρίδου Οικονόμου
Λίγα λόγια για τα δύο βιβλία
Η συλλογή Αναγέλαστα περιλαμβάνει δύο μέρη γραμμένα στην κυπριακή διάλεκτο και εμπνευσμένα από την κυπριακή πραγματικότητα. Το πρώτο μέρος, με τον τίτλο «Λογιών λογιών γεναίτζες» είναι ένας κύκλος δεκαπέντε ποιημάτων βασισμένων σε ισάριθμους γυναικείους χαρακτήρες. Το δεύτερο μέρος, αποτελείται από το συνθετικό αφηγηματικό ποίημα «Σκαλαπούνταροι» που εξιστορεί γεγονότα εμπνευσμένα από τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Σε ολόκληρη τη συλλογή κυριαρχεί ένα δυναμικό παιχνίδι ανάμεσα στην κυπριακή διάλεκτο και το μοντέρνο ποιητικό ιδίωμα, ενώ επιχειρείται μια ανατρεπτική ματιά πάνω στο οικείο μας ανθρωποτοπίο.
Στο δεύτερο βιβλίο της Στέλλας Βοσκαρίδου Οικονόμου, ΦόΒ, Υπογλώσσιο νυχτερινό, μια φωνή παλεύει ν᾽αφήσει το αποτύπωμά της μέσα σ᾽ένα ποίημα, ταξιδεύοντας λαθραία στο θεατρικό λόγο και στο πεζό κείμενο. Η αταξία της αυτή θα της επιτρέψει να έρθει αντιμέτωπη με όσα φοβάται, κινούμενη από το σκοτάδι στο φως, κι ακόμα πιο πέρα, στο παρήγορο σκοτάδι της μήτρας. Κι εκεί, θα παλέψει για να σωθεί. Στο άλμα που κουρδίζει το χάος ανάμεσα στη μήτρα και στο ποίημα.
«Η ποίηση έξω»
Η δική μου συμβολή στην παρουσίαση «Η ποίηση έξω», με επιτέλεση και συμμετοχή σε συζήτηση, επικεντρώνεται σε στιγμές της συγγραφικής μου πορείας, τόσο από τα δύο βιβλία που έχω εκδόσει, όσο και από ανέκδοτα κείμενα, προκειμένου να φωτίσει τους τρόπους και τις θερμοκρασίες που συνέτειναν στο κτίσιμο της δικής μου ποιητικής φωνής. Διασχίζει τις λέξεις, για να ανιχνεύσει ό,τι υπάρχει πέρα από αυτές – τα σημεία συνάντησης και πρόσκρουσης, τους τόπους καταγωγής, τη μάχη με την προϊστορία της γλώσσας. Κι επειδή μια τέτοια απόπειρα, δεν δύναται (ευτυχώς) να εγγυηθεί με ακρίβεια το αποτέλεσμά της, παρά μόνο πηγαινοέρχεται σαν έκκρεμές ανάμεσα στις πολλαπλές έλξεις των λέξεων, με ένα ισχυρό «ίσως», συνοψίζω: «ίσως» αποτελέσει η παρουσίαση αυτή μια αφορμή για σκέψη πάνω στο πρόβλημα της διαλέκτου, της υβριδικής γραφής, της ύλης της γλώσσας. «Ίσως» κεντρίσει το ενδιαφέρον, ίσως προκαλέσει τη διερώτηση γύρω από το ζήτημα του πώς παράγεται/διαστέλλεται/υπερβαίνεται το νόημα