top of page

Κωνσταντία Σωτηρίου

Στοιχεία επικοινωνίας

Ταχυδρομική θυρίδα: 22711, Τ.Κ: 1523, Λευκωσία, Κύπρος

0035799931333/ 0035722801162 (εργασίας)

constantiaz@yahoo.com

 

Βιογραφικό:

Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε το 1975 στην  Λευκωσία. Είναι απόφοιτος

του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Ιστορία της Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Εργάζεται ως Λειτουργός Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η νουβέλα της «Η Αϊσέ πάει διακοπές», (Πατάκη 2015) βραβεύτηκε με το “Athens Prize for Literature” στην Ελλάδα και με το βραβείο του Πετρίδειου Ιδρύματος στην Κύπρο, ήταν στην βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων της Ελλάδας  και στην βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων της Κύπρου, υποψήφιο για το βραβείο Μένης Κουμανταρέας της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων καθώς και  στην βραχεία λίστα  στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων έργων του περιοδικού «Αναγνώστης» και του περιοδικού «Κλεψύδρα». Τα θεατρικά της έργα «Σπασμένα» , «Τζεμαλιγιέ» και «Η Αϊσέ πάει διακοπές», παρουσιάστηκαν σε ανεξάρτητες σκηνές στην Κύπρο.  Για το θεατρικό της έργο «Τζεμαλιγιέ» ήταν υποψήφια για τα βραβεία ΘΟΚ 2017. Διηγήματα της δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά στην Κύπρο (Νέα Εποχή, Άνευ) και στην Ελλάδα (Πλανόδιον, Fractal, ο Αναγνώστης, Bookpress, Εντευκτήριο, Διάστιχο). Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί η νέα της νουβέλα «Φωνές από Χώμα».

 

 ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

    Από τη λογοτεχνία στη θεατρική πράξη 

Σάββατο, 19/05

ώρα: 11:45 π.μ.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

 

Με αφορμή το νέο της βιβλίο Φωνές από Χώμα η βραβευμένη συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου συνομιλεί με τη φιλόλογο-θεατρολόγο - κριτικό, Δρ. Μαρία Χαμάλη Πατέρα  για τη διαδικασία συγγραφής έργων που ανεβαίνουν στο θεατρικό σανίδι.

Μαρία Χαμάλη Πατέρα

Φιλόλογος - Θεατρολόγος - Κριτικός

Βιογραφικό:

Η Μαρία Χαμάλη γεννήθηκε στη Λευκωσία. Το 1999 αποφοίτησε από το Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και το 2001 από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2002 μέχρι το 2005 συνεργάστηκε με το θεατρικό περιοδικό Επί Σκηνής, αρθρογραφώντας στη στήλη Οι μεγάλοι επί σκηνής, ενώ από το 2003 μέχρι το 2008 υπήρξε ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Μελέτη και Τεκμηρίωση του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (European Network of Research and Documentation of Ancient Greek Drama). Το 2003 διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κύπρου ως καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας, ενώ το 2013 ολοκλήρωσε και υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα Eugene O’Neill, Tennessee Williams, Arthur Miller και η ελληνική σκηνή : Από την πρώτη εμφάνιση στην καθιέρωση (1931-1965). Συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ και άλλους θεατρικούς οργανισμούς στην Κύπρο και την Ελλάδα για τη συγγραφή θεατρικών προγραμμάτων, ενώ από τον Ιανουάριο του 2016 αρθρογραφεί για τη στήλη της θεατρικής κριτικής στην εφημερίδα Πολίτης. Έχει συμμετάσχει σε θεατρολογικά και λογοτεχνικά συνέδρια στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό (IFTR).

bottom of page