top of page

Κώστας Λυμπουρής

Ο Κώστας Λυμπουρής γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1950 και μεγάλωσε στο Κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, φτάνοντας στον βαθμό του λυκειάρχη. Είχε πλούσια δράση στη συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ) και στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, στην προεδρία του οποίου υπηρέτησε για εφτά χρόνια. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Εκπαιδευτικού Μεταρρυθμιστικού Ομίλου Κύπρου και μέλος στα συμβούλια άλλων, εκπαιδευτικών, κυρίως, ομίλων και συνδέσμων. Πήρε μέρος στις επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για την έκδοση των βιβλίων Της πατρίδας χώματα (1985), Το καράβι της Κερύνειας (1987) και Η κατεχόμενη γη μας (1991). Εξέδωσε τη μελέτη: Η ίδρυση της ΟΕΛΜΕΚ και η λειτουργία της από το 1953 μέχρι το 1960 (2005).

 

Διηγήματά του δημοσιεύτηκαν στο λογοτεχνικά περιοδικά:

  • Ύλαντρον

  • Πόρφυρας

  • Νέα Ευθύνη

  • Η λέξη

  • Νέα Εποχή

  • Άνευ

 

Εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτωv:

  • Προσωρινά κλειστό (Πλανόδιον, 2006)

  • Για μια μικρή παύλα (Κέδρος, 2011)

  • Των ημετέρων άλλων (Παράκεντρο, 2014)

Με την τελευταία του αυτή συλλογή πήρε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Επιβάτες φορτηγών (Πάπυρος, 2017).

Από το 2000 μέχρι το 2007, συμμετείχε στην εκδοτική ομάδα του λογοτεχνικού περιοδικού Ύλαντρον.

Από το 2008 μέχρι το 2011 υπηρέτησε ως Μορφωτικός Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

 

  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 

    Επιβάτες Φορτηγών

Κυριακή, 20/05

ώρα: 11:00 π.μ.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου συζητά με τον συγγραφέα Κώστα Λυμπουρή για το μυθιστόρημά του “Επιβάτες φορτηγών”.

 

ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ

Εκδοτικός Οργανισμός, Πάπυρος 2017

"Όταν είχε πρωτοπάει στο χωριό του, στάθηκε μπροστά στο σπίτι του και σιώπησε εντελώς. Τι να 'λεγε δηλαδή στη γυναίκα του; Αυτό εκεί, πίσω απ' το παράθυρο, ήταν το δωμάτιό του; Μα, αν έλεγε ήταν, θα αποδεχόταν πως έπαψε να είναι, οπότε θα 'μπαινε και το ερώτημα τι γύρευε αυτός εκεί. Από την άλλη, αφού το σπίτι εξακολουθούσε να είναι δικό του, πώς γινόταν να μην μπορεί ν' ανοίξει την πόρτα και να μπει; Έτσι απλά, όπως κάθε άνθρωπος μπαίνει στο σπίτι του."

Σαράντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Στέφανος βρίσκεται για πρώτη φορά έξω από το κατεχόμενο σπίτι του. Ένας άνθρωπος που βίωσε την ιστορία, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη ζωντανή μνήμη, βλέπει να ξαναζωντανεύουν μπροστά του τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, μέχρι κι εκείνες τις στιγμές του καλοκαιριού του '74 που τον σημάδεψαν βαθιά. Και θυμάται τον παιδικό του φίλο, τον Πάνο, αγνοούμενο από τότε, ένα από τα χιλιάδες πρόσωπα μιας τραγωδίας που εκτυλίσσεται ασταμάτητα επί δεκαετίες.

Ανάλογα συναισθήματα, σε άλλες δύο παράλληλες αφηγήσεις, βιώνουν ο γιατρός Κρίτων Μιχαηλίδης, λοκατζής εκείνες τις δραματικές μέρες, και ο καθηγητής Κρις Ιωακειμίδης, που επιστρέφει από τις ΗΠΑ για να κάνει έναν απολογισμό εκείνων των ημερών μαζί με τους παλιούς συμπολεμιστές του.

Οι Επιβάτες φορτηγών είναι ένα μυθιστόρημα με μεγάλο πρωταγωνιστή τη μνήμη, γι' αυτό το βιωματικό φορτίο που κουβαλούν και θα κουβαλούν οι άνθρωποι που ζουν την ιστορία· μα και ένας λογοτεχνικός απολογισμός γεγονότων που σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά, έναν ολόκληρο λαό.

bottom of page