top of page
     ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ   
1. FOTO IOULIOS VERNES.jpg

Ο Ιούλιος Βερν (Jules Gabriel Verne, 8  Φεβρουαρίου 1828 – 24 Μαρτίου 1905) Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, ιδιαίτερα γνωστός για τα περιπετειώδη μυθιστορήματά του και τη βαθιά επιρροή του στο λογοτεχνικό είδος της επιστημονικής φαντασίας.  Ο Βερν έγραφε για αεροπορικά και διαστημικά ταξίδια πριν εφευρεθούν πρακτικά τα αεροπλάνα και πριν επινοηθούν τα μέσα ενός διαστημικού ταξιδιού. Είναι ο δεύτερος πιο μεταφρασμένος συγγραφέας στον κόσμο (μετά την Αγκάθα Κρίστι).[3] Μερικά από τα βιβλία του γυρίστηκαν σε κινηματογραφικές ταινίες, κινούμενα σχέδια και τηλεοπτικές σειρές. 

Ο αυστηρός πατέρας του ήθελε να τον κάνει νομικό όπως ο ίδιος αλλά ο μικρός και ευφάνταστος Ιούλιος είχε άλλες ιδέες. Εκείνη την εποχή στο λιμάνι άραζαν πλοία που επέστρεφαν από όλες τις γωνιές του κόσμου. Αναθρεμμένος σ' ένα περιβάλλον πλούσιο σε θρύλους για τα μυστηριώδη και μαγευτικά μακρινά μέρη που έβλεπαν στα ταξίδια τους οι ναυτικοί, ο νεαρός Βερν αισθάνθηκε τη λαχτάρα για τα ταξίδια και τις δραματικές περιπέτειες. Η θέα των πολλών πλοίων που έπλεαν στον ποταμό πυροδότησε τη φαντασία του Ιούλιου, όπως ο ίδιος περιγράφει στο αυτοβιογραφικό του διήγημα. Μετά από μια αποτυχεμένη απόπειρα να επιβιβαστεί σε πλοίο και να γίνει ναυτικός για να ταξιδέψει είχε πει στη μητέρα του:

«Από τώρα θα ταξιδεύω πια μονάχα με τη φαντασία μου»

Ο νεαρός Ιούλιος ζωγράφιζε φανταστικές εικόνες στον μαυροπινακα για να απεικονίσει τις ιδέες του για τις μηχανές και τις εφευρέσεις του μέλλοντος. Ως φοιτητής στο Παρίσι, ο Βερν ζούσε στις τυπικές φοιτητικές συνοικίες μ' ένα πενιχρό επίδομα, το περισσότερο από το οποίο το ξόδευε στα βιβλιοπωλεία και στα θέατρα. Η δίψα για διάβασμα ήταν ακόρεστη και ρουφούσε οτιδήποτε βιβλίο μπορούσε να αγοράσει ή να δανειστεί. Το 1851 δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικό περιοδικό οι πρώτες του μικρές ιστορίες: Τα πρώτα καράβια του μεξικανικού ναυτικού και Ταξίδι με αερόστατο. Οι ταξιδιωτικές ιστορίες που έγραψε για το περιοδικό αποκάλυψαν το πραγματικό του ταλέντο: να περιγράφει με απολαυστικό τρόπο εξωφρενικές περιπέτειες και ταξίδια, δίνοντας έξυπνα επιστημονικά και γεωγραφικά στοιχεία που έδιναν έναν αέρα αληθοφάνειας.

Το 1862, κι αφού συνάντησε μεγάλες δυσκολίες να βρει εκδότη για το έργο του, ο Ιούλιος Βερν γνώρισε τον Πιέρ-Ζυλ Ετζέλ. Ο Πιέρ-Ζυλ Ετζέλ, εκδότης του Βέρν μέχρι το τέλος και από τους σημαντικόερους γάλλους εκδότες του 19ου αιώνα επηρέασε σημαντικά τα γραπτά του Βερν.  Ο Ετζέλ απέρριψε τουλάχιστον ένα μυθιστόρημα ("Το Παρίσι στον 20ό αιώνα") και ζήτησε από τον Βερν ν' αλλάξει σημαντικά τα άλλα κείμενά του. Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που ο Ετζέλ επέβαλε στον Βερν ήταν η υιοθέτηση της αισιοδοξίας στα μυθιστορήματά του. 

Ιούλιος Βερν - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ (2001) HD στα Ελληνικά - YouTube

ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ: 20.000 ΛΕΥΓΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (2004) στα Ελληνικά - YouTube

Ιούλιος Βέρν: Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες - YouTube

Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες| Ιούλιος Βερν| Ηχητικό Βιβλίο - YouTube

bottom of page