top of page

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Μελισσοφάγοι και Σηµειώσεις στο περιθώριο

7/10/2023 Σάββατο | 18:45

Λογοτεχνική Σκηνή

Διοργανώνουν οι Εκδόσεις Αλµύρα

Συμμετέχουν:  Γιώργος Μολέσκης, Μαρία Σιακαλλή

  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  

Σημειώσεις στο περιθώριο

Μια ποιητική συλλογή μέσα από τις όχι και τόσο περιθωριακές σκέψεις του ποιητή. Οι οποίες μάλλον εμπνέουν και συνταυτίζονται με τις χιλιάδες των προοδευτικών ανθρώπων της αγαπημένης πατρίδας του, της Κύπρου. Ποίηση από τον λαό για τον λαό, που διαδηλώνει με σθένος και στις δύο γλώσσες των Κυπρίων, μηνύματα πανανθρώπινα, μηνύματα προόδου της ζωής ενάντια στην μαυρίλα και την παράνοια της συντήρησης. Ποίηση που αν και συχνά βυθίζεται στην απογοήτευση όπως στον στίχο που επιλέγει ο Özdil Nami στον πρόλογο: «Σήμερα ξαναπόνεσε η Κύπρος που φεύγει», αναδύεται όλο ρομαντισμό, αντίσταση και πείσμα με στίχους όπως «Είσαι ο μόνος που μπορεί να οικοδομήσει εκείνη την ανατολή που θα στεγάσει κάθε αγάπη», «Τι σ ’εμποδίζει να συνειδητοποιήσεις πως κουβαλάς την άνοιξη. Οι Σημειώσεις στο περιθώριο – Kenardaki Notlar κυκλοφορούν από Εκδόσεις Αλμύρα σε ολόκληρη την Κύπρο και την Ελλάδα.

 

Μιχάλης Χριστοφίδης

Ο Μιχάλης Π. Χριστοφίδης δραστηριοποιείται στην κυπριακή λογοτεχνία από το 1976. Ποίηση του δημοσιεύεται στα έντυπα της Αριστεράς από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η πρώτη ποιητική παρουσία στα κυπριακά γράμματα με τίτλο «Ταυτότητα και Διαβατήριο ενός Κόσμου» αποσπά κρατικό έπαινο νέου λογοτέχνη το 1986. Πρόκειται για μια ποιητική απόδοση των προσωπικών του βιωμάτων ως ανθρώπου με κινητικές δυσκολίες. Ακολουθούν το «Μισή Φωνή» το 1990, που αφιερώνει στους γονείς του και το «6-6.15μ.μ.» το 1991. Προσπάθειες να αποδοθούν τα ποιήματα αυτά και την τουρκική δεν καρποφορούν. Στην ανέκδοτη συλλογή «Σημεία της προοπτικής» απονέμεται το 1996 το Β’ βραβείο 70 χρόνων Κ.Κ.Κ. – Α.Κ.Ε.Λ.

Η απόδοση της επόμενης ποιητικής συλλογής με τίτλο «Το κόκκινο του γιασεμιού – Yasemin kırmızısı» το 2007 τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική, καρποφορία πολύχρονων προσπαθειών, δίνει στο έργο, που είναι αφιερωμένο στον κύπριο πολιτικό Özker Özgür, το δικαίωμα να απευθύνεται σε όλους και σε κάθε κύπριο συμπολίτη του. Ακολουθεί η ποιητική συλλογή «Προοπτική-Perspectif», το 2011, που αφιερώνει στην πεθερά του Μαρούλλου που κατάγεται από την Ποταμιά. Το έργο ξεκινά, με αφορμή δοκιμασία υγείας που περνά ο αδερφικός του φίλος Μιχάλης Κυρλιτσιάς, με την προσφώνηση «Μιχάλη, σφίγγω σου το χέρι κι από καρδιάς σιδερένιος». Τον Ιούνιο του 2014 εκδίδει την ποιητική συλλογή, με τίτλο «Μαζί – Birlikte». Ένα έργο αφιερωμένο στον φίλο του κι αδερφό Μιχάλη Κυρλιτσιά που για 25 χρόνια είχαν μια κοινή πορεία καλλιτεχνικών και πολιτικών αναζητήσεων.

Το 2014 λαμβάνει μαζί με τη δημοσιογράφο Sevgül Uludağ το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το 2014, με αφορμή τη δράση και το έργο του στο θέμα της επαναπροσέγγισης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Γράφει ποίηση για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πανανθρώπινες αξίες και την Ελευθερία. Τα ποιήματά του εκδίδονται τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική γλώσσα. (π.χ. «Το κόκκινο του γιασεμιού – Yasemin kırmızısı», «Προοπτική-Perspectif», και «Μαζί – Birlikte»). Η δράση και το έργο του αναδεικνύουν την αξία του αμοιβαίου σεβασμού και της συμφιλίωσης στέλνοντας το μήνυμα ότι η ειρήνη μπορεί και πρέπει να κυριαρχήσει στην Κύπρο.

thumbnail_ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ-ΣΤΟ-ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ.jpg

Οι Μελισσοφάγοι

Πανέμορφα πολύχρωμα πουλιά διαβαίνουν ελεύθερα ολόκληρη την Κύπρο ενώ οι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις αυταπάτες της καθημερινότητας ενός διεφθαρμένου status quo. "Οι Μελισσοφάγοι - Δυο ιστορίες του Αλάσιου", έτσι λέγεται το πρώτο δίγλωσσο βιβλίο των εκδόσεων Αλμύρα στην Τουρκική και στην Ελληνική με μπόλικη δόση Κυπριακής διαλέκτου. Η Λαλέ Αλατλί μεταφράζει τις δυο ιστορίες του Αλάσιου με σκοπό να πετάξουν όπως οι Μελισσοφάγοι και στις δύο πλευρές του νησιού.

Ανδρέας Χρυσάνθου

Ο Αλάσιος (Ανδρέας Χρυσάνθου) γεννήθηκε το 1959 στην Πάφο. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Τσάδα. Αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο Τσάδας και στη συνέχεια από το Β γυμνάσιο Πάφου. Σπούδασε ιατρική με υποτροφία του ΙΚΥ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στην Αθήνα όπου έκανε και την ειδικότητά του στη Μαιευτική Γυναικολογία. Ήρθε στην Κύπρο το 1993. Από τότε μέχρι σήμερα ασκεί την Μαιευτική -Γυναικολογία (από το 2006 στο Αρεταίειο Νοσοκομείο). Διετέλεσε πρόεδρος αρκετών επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων και αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ του ΡΙΚ. Σημαντική είναι η προσφορά του στην Κίνηση Πολιτισμού και στον Σύνδεσμο Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓΕΣΥ, των οποίων παραμένει πρόεδρος μέχρι σήμερα.

ΜΕΛΙΣΣΟΦΑΓΟΙ.jpg
bottom of page