ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ποιηµατογραφίες
7/10/2023 Σάββατο | 11:30
Λογοτεχνική Σκηνή
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Με την ανεπιτήδευτη μέθοδο της εσωτερικής διύλισης και με προφανή αναγνωστική διάθεση, στο βιβλίο Ποιηματογραφίες περιλαμβάνονται τέσσερα ευσύνοπτα δοκίμια-μελέτες για επιμέρους πτυχές στο έργο των ποιητών Βλαδιμίρ Μαγιακόφσκι, Γιάννη Ρίτσου, Θοδόση Πιερίδη και Τεύκρου Ανθία. Με την ίδια μέθοδο και διάθεση, περιλαμβάνονται επίσης βιβλιοπαρουσιάσεις πενήντα ποιητικών συλλογών ισάριθμων ποιητών και ποιητριών της Κύπρου. Τα τέσσερα πρώτα κείμενα, κατά κάποιο τρόπο, συνιστούν βασικούς πυλώνες του αισθητικού credo του συγγραφέα, επί των οποίων βασίστηκαν και οι μεταγενέστερες κριτικές βιβλιοπαρουσιάσεις. Οι πενήντα κριτικές αποτελούν ανθολόγηση από περίπου 250 συναφή κείμενα της τελευταίας δεκαετίας. Το βιβλίο Ποιηματογραφίες, στο σύνολό του, προβάλλει ως ένα ενδεικτικό απόσταγμα της ποίησης που γραφόταν και εξακολουθεί να γράφεται στην Κύπρο της συγκεκριμένης περιόδου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Γιώργος Φράγκος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 8 Οκτωβρίου 1962. Την περίοδο 1982-1988 σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών της Μόσχας. Το 1989 παρακολούθησε στο ίδιο Πανεπιστήμιο μεταπτυχιακά μαθήματα στην έδρα της λογοτεχνίας. Εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στις 7 Δεκεμβρίου 2016 και επανεξελέγη στις 5 Δεκεμβρίου 2019 για δεύτερη θητεία.
Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου για δυο δεκαετίες, ενώ την περίοδο 2013-2017 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας. Ήταν, επίσης, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας.
Από το 1978 μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές. Ποιήματά του δημοσιεύονται κατά καιρούς, ως επί το πλείστον, στα λογοτεχνικά περιοδικά «Νέα Εποχή» και «Ανευ», ενώ έχει συμμετοχή και σε ορισμένες ποιητικές ανθολογίες. Εκτός από την ποίηση, ασχολείται και με την κριτική λογοτεχνίας, έχοντας δημοσιεύσει εκατοντάδες βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλα συναφή κριτικά σημειώματα και μελετήματα, κυρίως στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Κύπρου.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά, ιταλικά, βουλγάρικα και ρωσικά.
