ΑΦΗΓΗΣΗ / ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Γιάνους Κόρτσακ: Ο πατέρας των δικαιωμάτων του παιδιού
του Αντώνη Ζαρίντα
Κυριακή
17:50
Διοργανώνουν οι Εκδόσεις ΑΛΜΥΡΑ
Γιάνους Κόρτσακ: Ο Πατέρας των Δικαιωμάτων του παιδιού
Αφήγηση - Διαδραστική παρουσίαση
Συμμετέχουν ο ηθοποιός Βασίλης Παφίτης και ο συγγραφέας Αντώνης Ζαρίντας
Γιάνους Κόρτσακ. Ο Πατέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Ο Γιάνους Κόρτσακ υπήρξε ένας φωτεινός παιδαγωγός και φλογερός ακτιβιστής των δικαιωμάτων του παιδιού. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στις ιδέες του. Τον Αύγουστο του 1942, αρνήθηκε να αποχωριστεί τα 200 παιδιά του, με αποτέλεσμα να αφήσουν όλοι μαζί την τελευταία τους πνοή στους θαλάμους αερίων των ναζί στην Τρεμπλίνκα της Πολωνίας.
Το παιδικό βιβλίο «Γιάνους Κόρτσακ. Ο Πατέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού», μέσα από την αφήγηση και την εικονογράφηση, αναμένεται να γνωρίσει στα παιδιά τον άνθρωπο που μίλησε πρώτος και αγωνίστηκε για τα δικαιώματά τους. Αποτελεί, συνάμα, ένα σάλπισμα για την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού καθώς και για ένα σχολείο που σέβεται το παιδί.
Την εικονογράφηση επιμελήθηκε ο ταλαντούχος Γιώργος Θεοδωρίδης, ενώ το βιβλίο προλογίζει ο Γιώργος Τσιάκαλος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«Ο Γιάνους Κόρτσακ υπήρξε ένας φλογερός υπερασπιστής των δικαιωμάτων του παιδιού. Τα δικαιώματα που απολαμβάνει κάθε παιδί σήμερα οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, στο έργο αλλά και στο παράδειγμα της ζωής του. Ο Δρ Κόρτσακ αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στην υπόθεση του παιδιού. Εγκατέλειψε την ιατρική για να διευθύνει το ορφανοτροφείο της Βαρσοβίας. Εκεί, δημιούργησε ένα σχολείο διαφορετικό: ένα σχολείο της γραφής, της εμπιστοσύνης, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του παιδιού. Παράλληλα, έγραφε πάρα πολλά κείμενα κι έδινε αμέτρητες ομιλίες με θέμα την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.
Τον Αύγουστο του 1942, οι ναζί διέταξαν την άμεση εκκένωση του ορφανοτροφείου. Τα 200 παιδιά του, με μπροστάρη τον διευθυντή, παρατάχθηκαν σε σειρές και πορεύτηκαν στον
σταθμό του τρένου. Λίγο πριν από την επιβίβαση, οι Γερμανοί πρόσφεραν στον Κόρτσακ τη δυνατότητα να φύγει για να γλιτώσει. Ο Κόρτσακ έμεινε πιστός στη δέσμευσή του κι
αρνήθηκε να αφήσει τα παιδιά του μόνα τους. Δύο ημέρες αργότερα, άφησαν την τελευταία τους πνοή στους θαλάμους αερίων των ναζί στην Τρεμπλίνκα.»