top of page

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη Read Library

παρουσιάζει

Το βιβλίο στην αιωνιότητα

8/10/2023 Κυριακή | 15:00

Λογοτεχνική Σκηνή

read-logo-black.png

  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  

 

«Παίζω µε τα γράµµατα, µαντεύω τις λέξεις, βάζω φαντασία και φτιάχνω ένα e-book». Πώς από τα γράµµατα φτάσαµε στις λέξεις και φτιάξαµε ιστορίες; Πώς χαρίσαµε στις ιστορίες µας την αιωνιότητα;

Ακολουθεί συζήτηση, με αφορμή τα πιο πάνω, με θέμα το ηλεκτρονικό βιβλίο.

Συμμετέχουν:

Καπανδρεόυ Ανδρέας, Συγγραφέας/ Βιβλιοθηκονόμος

Πανάου Πέτρος, Συγγραφέας /Καθηγητής Παιδικής Λογοτεχνίας στο University of Georgia 

Περικλέους Έλενα, Πρόεδρος ΚΣΠΝΒ/Συντονίστρια Πολιτιστικής Παιδείας στο Υφυπουργείο Πολιτισμού/Εκπαιδευτικός/Συγγραφέας

Πέτρου Θεοδώρα, Πρόεδρος ΚΕΒΕΠ/ Βιβλιοθηκονόμος

Συντονίζει η Λασηθιωτάκη Ανδρονίκη, Επιμελήτρια Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Read / Μέλος Δ.Σ. ΚΣΠΝΒ

 

 

  ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ READ LIBRARY 

https://www.read-library.com/

H READ LIBRARY είναι πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με σκοπό τη δημιουργία μιας άρτιας, εύκολα και άμεσα προσβάσιμης, χωρίς διακρίσεις ψηφιακής βιβλιοθήκης στην Κύπρο. Στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία που θέλει να συμβάλει στην ψηφιοποίηση και διαφύλαξη του συγγραφικού πλούτου της χώρας αλλά και στην προσφορά μιας υπηρεσίας, για το ηλεκτρονικό βιβλίο, που να ικανοποιεί στον μέγιστο βαθμό εκδότες, συγγραφείς, μαθητές, φοιτητές, ερευνητές και γενικά όλο το φιλαναγνωστικό κοινό.

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο έρευνας το οποίο διασφαλίζει την ανοικτή πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας το οποίο παρέχει στους χρήστες αφενός, τη δυνατότητα της άμεσης και εξ αποστάσεως πρόσβασης στη γνώση και την ψυχαγωγία και αφετέρου, τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τα σύγχρονα μέσα έρευνας και αξιοποίησης πληροφοριών, μέσα από ένα εύχρηστο και συνάμα λειτουργικό ψηφιακό υψηλής τεχνολογίας περιβάλλον.

Στόχος της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Read είναι η συνεχής ανάπτυξη του υλικού της, πάντοτε αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να διαφυλάξει σημαντικό μέρος του έντυπου υλικού, παλαιού και νέου, από τη φθορά του χρόνου αλλά και της χρήσης και αφετέρου να καταστήσει το υλικό της εύκολα και άμεσα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, έχει στόχο τον εντοπισμό και την προώθηση νέων συγγραφέων και του έργου τους. Ειδικά για τον σκοπό αυτό, θέλοντας να ενισχύσει και να στηρίξει τους Κύπριους συγγραφείς, έχει δημιουργηθεί η κατηγορία «Βιβλιοπωλείο» στην οποία οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να πωλούν τα βιβλία τους μέσω των Google και Apple χωρίς κάποια επιβάρυνση προς όφελος της Read.

Η Read Library διοργανώνει και συμμετέχει σε δράσεις για τους σκοπούς της προώθησης της φιλαναγνωσίας και ενημέρωσης του αναγνωστικού κοινού, κάθε ηλικίας, για το ψηφιακό βιβλίο.

Ανδρέας Καπανδρέου

Ο Ανδρέας Καπανδρέου γεννήθηκε στη Λευκωσία και εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία, Επιστήμες της Πληροφόρησης και Επιστήμες της Αγωγής (Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση). Έχει γράψει αρκετά πεζά έργα, ποίηση και στίχους για τραγούδια.

Η γραφή του έχει ιδιαίτερες επιρροές από τη λογοτεχνία του φανταστικού. Διηγήματα και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά. Από το 2010 διατηρεί το βιβλιολογικό ιστολόγιο Ανδρέας Καπανδρέου (andreaskandreou.blogspot.com) το οποίο ασχολείται με την λογοτεχνία, τα βιβλία, τον πολιτισμό και την βιβλιοθηκονομία.

Ανδρέας Ανδρέου Κ.jpg

Πέτρος Πανάου

Ο Πέτρος Πανάου είναι Καθηγητής Παιδικής Λογοτεχνίας στο University of Georgia, όπου και προεδρεύει του ετήσιου συνεδρίου παιδικής λογοτεχνίας της Georgia. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο Illinois State University, Central Michigan University και Boise State University. Έχει πληθώρα άρθρων και έχει μεταφράσει ακαδημαϊκούς τόμους.

 

Τον τελευταίο καιρό, το έργο του επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της κοινωνικής φαντασίας μέσα από τη λογοτεχνία. Έχει συντονίσει Ευρωπαϊκά προγράμματα που επικεντρώνονται στην παιδική λογοτεχνία. Είναι μέλος του συμβουλίου του Κυπριακού ΙΒΒΥ, ενώ υπήρξε μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Αμερικανικού Τμήματος της ΙΒΒΥ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές λογοτεχνικών βραβείων, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων Newbery, και ήταν διευθυντής του περιοδικού Bookbird από το 2019 μέχρι το 2022.

 

Το 2022 κυκλοφόρησε το πρώτο του νεανικό μυθιστόρημα με τίτλο Επιχείρηση ΛΟΓΟΣ – Το Μυστήριο του Κινητού. Το δεύτερο του μυθιστόρημα, Επιχείρηση ΑΝΤΙ-ΛΟΓΟΣ, κυκλοφορεί σύντομα (2023), ενώ το πρώτο του εικονοβιβλίο αναμένεται να εκδοθεί το 2024.

www.petrospanaou.com

Petros_Photo_at_Parga_Larnacas_CROPPED.jpeg 2023-09-13 08-00-55.jpg

Έλενα Περικλέους

Η Έλενα Περικλέους σπούδασε παιδαγωγικά και έχει μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Γράφει κυρίως για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Πολλά από τα βιβλία της έχουν βραβευτεί. Αρθρογραφεί συστηματικά στον ημερήσιο τύπο. 

Είναι διευθύντρια σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης και πρόεδρος του Κ.Σ.Π.Ν.Β. καθώς και Συντονίστρια Πολιτιστικής Παιδείας στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Η Έλενα Περικλέους είναι μια αθεράπευτη βιβλιοφάγος. Πήρε και επίσημα τον τίτλο όταν διάβασε το 1000στο της βιβλίο. Κάπου εκεί, στο «ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», αποφάσισε πως θέλει να ζήσει πραγματικά καλύτερα και αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή της στο να διαβάζει και να γράφει. 

Έχει πάντα μαζί της το λογοτεχνικό της φαρμακείο, το οποίο είναι γεμάτο παυσίλυπα, ιστορίες δηλαδή που διώχνουν τη λύπη, και μαζί μ΄ αυτήν και όλα τα άλλα δεινά: τη μοναξιά, την αγωνία, τη ζήλια, τον εγωισμό… αγκαλιάζοντας τρυφερά την ψυχή.

Πολλά από τα βιβλία της βραβεύτηκαν, αλλά ξέρει πως αυτό δεν έχει καμία, μα καμία σημασία. Έχει βλέπετε ανακαλύψει τον κρυμμένο της κύκνο, ναι εκείνον από το Ασχημόπαπο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, και ξέρει τώρα πια πως τίποτα άλλο δεν μετρά.

Σας διαβεβαιώνει πως όλοι έχετε μέσα σας έναν κρυμμένο κύκνο. Ένα δώρο. Και όταν τον ανακαλύψετε θα ζήσετε εσείς καλά… και όλοι οι άλλοι; Σαφέστατα καλύτερα!

 

Συγγραφικό Έργο: 

Α. Λογοτεχνία για ενήλικες

 • Γεύση από ζωή 

 • Σε Φόντο Γκρίζο 

 • 21 Εγώ 1 Εμείς

Β. Λογοτεχνία για παιδιά

συγγραφική της δουλειά συνοψίζεται κυρίως στα ακόλουθα:

 • Κόκκινη κλωστή δεμένη στο κομπιούτερ τυλιγμένη –(Α΄ Βραβείο Κ.Σ.Π.Ν.Β.)

 • Με τα μάτια ενός σκύλου- (Α΄ Κρατικό Βραβείο)

 • Το αγόρι που ήταν τ’ αστέρι της γης – (Α΄ Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς)

 • Πράσινοι Ιππότες σε μυστική αποστολή - (Α΄ Κρατικό Βραβείο)

 • Το μυστήριο της κλειστής πόρτας- ( Β΄ Βραβείο Κ.Σ.Π.Ν.Β.)

 • Πράσινη τρυπημένη κάλτσα (Β΄ Βραβείο σε διαγωνισμό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών) 

 • Το παγωτό που δεν ήθελε να λιώσει

 • Τα Παραμύθια λένε πάντα την Αλήθεια

 • Με τα μάτια ενός Σκύλου- η Επιστροφή

 • Το Δέντρο που Άκουγε (Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών)

 • Είμαι ένα Ημερολόγιο (Για την σεξουαλική κακοποίηση)

 • Το κουτί με τα μυστικά (Για την σεξουαλική κακοποίηση)

 • Το Μυστικό του Βουνού (Μια ιστορία για τη Δημιουργία του Τροόδους)

 

 • Λόγια στα κύματα (Για την απώλεια και το πένθος)- Έκδοση ΥΠΠΑΝ/Υπηρεσία ανάπτυξης προγραμμάτων

 • Ένα μπαούλο γεμάτο ιστορίες- Το λογοτεχνικό μας Φαρμακείο- Εκδόσεις Τελεία- Έπαινος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

 • Γράμμα Από το Μέλλον- Γιατί η ιστορία ρόδα είναι και γυρίζει  (Για την Ισότητα- Εκδόσεις Γυναικεία Σοσιαλιστική Κίνηση)

 • Δεν είμαι αυτό που Φαίνεται- Be an ally Foundation – Θκυο Λόγια (Σπάσιμο Στερεοτύπων)

 • Ένα Μοναδικό Χαμόγελο (Παγκύπριος Σύνδεσμος Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων –Μοναδικά Χαμόγελα)

 • Τότε που οι άνθρωποι πάγωσαν και ο πλανήτης καιγόταν- Εκδόσεις Τελεία

 • Ο σκύλος που τον Φώναζαν Αίσωπο- Εκδόσεις Τελεία

 

Ο Δήμος Στροβόλου έχει εκδώσει εκπαιδευτικό υλικό δικής της συγγραφής για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου με στόχο την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση των μικρών δημοτών του

 • Μια πόλη που ονειρευόμαστε: Α΄Τάξη

 • Μια σταγόνα νερό ποτέ δε χάνεται: Β΄Τάξη

 • Η Μεταμόρφωση: Γ΄/Δ΄Τάξη

 • Ο Στρόβολος: Χτες, Σήμερα, Αύριο: Ε΄/ Στ΄τάξη

 

Η Εταιρεία Ανακύκλωσης Green Dot έχει εκδώσει εκπαιδευτικό υλικό δικής της συγγραφής για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου με στόχο την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ανακύκλωσης:

 • Ο Πλανήτης μας χωρίς τον Πρασινομπαλίτσα

 • Μικρές ιστορίες ελπίδας

 • Ο Πρασινομπαλίτσας επιστρέφει- Γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την αλήθεια

 

Η ομάδα πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού και Συγκοινωνιών και Έργων:

 • Ασφαλής Κυκλοφορία

262-34115.ELENA PERIKELOYS.jpg

Θεοδώρα Πέτρου

Η Θεοδώρα Πέτρου είναι απόφοιτος του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης Αθήνας και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA).  Εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου,  στον τομέα  Συστημάτων και Τεχνολογιών Πληροφόρησης. Από το 2021 είναι η Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ).

theodoraphoto.jpg

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Η Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη σπούδασε Στατιστική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εργάστηκε στον χώρο των αριθμών για αρκετά χρόνια ως data analyst. Το 2007 αλλάζει πορεία πλεύσης και βρίσκεται να εργάζεται ως υπεύθυνη του Παιδικού και Νεανικού τμήματος
μεγάλου βιβλιοπωλείου. Από το 2021 είναι η επιμελήτρια της Ψηφιακής
Βιβλιοθήκης Read ενώ παράλληλα διατηρεί blog βιβλίου στο ηλεκτρονικό περιοδικό Must.
(https://www.must.com.cy/gr/blogs/androniki-lasithiotaki). Από την Άνοιξη του 2023 συμμετέχει ως μέλος στο Δ.Σ.του ΚΣΠΝΒ.

androniki_lasithiotaki.jpg
bottom of page