top of page
download.png

 

  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 

Παρουσίαση Εκδόσεων

Άντη Χατζηαδάμου & Ηλια Κωνσταντίνου

Κυριακή, 10/10

ώρα: 12.30

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

 

Συντονίζει ο Λευτέρης Παπαλεοντίου (Πανεπιστημιακός)

                

Για το βιβλίο του Άντη Χατζηαδάμου θα μιλήσει η Έρινα Χαραλάμπους.

Για το βιβλίο του Ηλία Κωνσταντίνου θα μιλήσει η Αυγή Λίλλη.

Κείμενα λογοτεχνικά και άλλα

Άντης Χατζηαδάμος

Το βιβλίο αυτό συγκεντρώνει και επανεκδίδει, καταρχήν, διορθωμένα και ερμηνευτικά σχολιασμένα σε επακόλουθο γλωσσάρι, όλα τα γνωστά και δημοσιευμένα μέσα στη δεκαετία του 1980 λογοτεχνικά έργα του Α. Χατζηαδάμου, καθώς και τα σχέδιά του που τα πλαισίωναν, μαζί με άλλα, μη αυτοτελώς δημοσιευμένα, πεζά κείμενά του κοινωνικής, καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής κριτικής. Συμπεριλαμβάνει, επίσης, ανέκδοτο υλικό του αρχείου του ή άλλων αρχείων, πεζογραφικό και θεατρικό, ημερολογιακό, αυτοβιογραφικό και επιστολικό. Σε επίμετρο προσφέρονται χρονολόγιο για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, εργογραφικό σημείωμα για τις δημοσιεύσεις ή το αρχειακό καθεστώς των κειμένων του βιβλίου, βιβλιογραφία, επιλογή κριτικών κειμένων ή επιστολών που έγραψαν άλλοι για το λογοτεχνικό ή και εικαστικό έργο του, και μικρή επιλογή φωτογραφιών.

Φιλολογική Επιμέλεια: Γιώργος Κεχαγιόγλου, Τυπογραφική επιμέλεια: Λευτέρης Παπαλεοντίου

Ο Άντης (Ανδρέας) Χατζηαδάμος (Andy Adamos), 1936-1990, είναι ένας πρόωρα χαμένος Κύπριος εικαστικός καλλιτέχνης και λογοτέχνης. Ξεχώρισε με τα μοντερνιστικά, αντισυμβατικά και ανθρωπιστικά έργα του. Με πλούσιες τοπικές και ξένες εμπειρίες (έζησε από την εφηβική του ηλικία, και για μεγάλα διαστήματα, στη Νότιο Αφρική ως μετανάστης, σπουδαστής, δάσκαλος τέχνης ή και οικογενειάρχης πρόσφυγας, και εργάστηκε, για ένα διάστημα, και στην Ελλάδα ως συντηρητής αρχαιοτήτων) έφερε στην κυπριακή τέχνη πολλές από τις κατακτήσεις της νεότερης γλυπτικής, μπολιάζοντάς την και με γόνιμα στοιχεία της αφρικανικής τέχνης. Στη λογοτεχνία και στην κριτική ανανέωσε, με πλουσιότατη και ευρηματική γκάμα ρεαλισμού, φανταστικού και παράδοξου, τη μοντερνιστική (εξπρεσιονιστική, κυρίως) πεζογραφία και τη σατιρική ιδιωματική ποίηση και έριξε γρήγορες ματιές σε ποικίλα ζητήματα πολιτισμού, πάντοτε ως ενεργός πολίτης.

Για το βιβλίο του Άντη Χατζηαδάμου θα μιλήσει η Έρινα Χαραλάμπους. 

Ποιήματα

Ηλίας Κωνσταντίνου

Επιμέλεια-Επιλεγόμενα: Λευτέρης Παπαλεοντίου

Συμπληρώθηκαν φέτος 25 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του Ηλία Κωνσταντίνου. Είναι καιρός τα ποιήματά του, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, να ξανάρθουν στο φως και να (ξανα)διαβαστούν. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η αιρετική ποιητική πρότασή του έπεσε στο κενό όσο ζούσε, έστω και αν την πρόσεξαν ο κύκλος της λεμεσιανής Άμαξας και ελάχιστοι άλλοι. Ενδεχομένως ο αδέκαστος κριτής, ο χρόνος, να δείξει ότι ο Ηλίας Κωνσταντίνου έχει κομίσει στον χώρο της ποίησης γόνιμα όσο και ανατρεπτικά στοιχεία (λ.χ. στη θεματογραφία του έρωτα), τα οποία δεν εκτιμήθηκαν στην ώρα τους.

Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται τα δημοσιευμένα ποιήματά του και ορισμένες μεταφράσεις του από την αγγλική ποίηση. Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος τόμος με τα αδημοσίευτα ποιήματά του.

Ο Ηλίας Κωνσταντίνου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1957. Στα χρόνια 1972-1982 έζησε στο Λονδίνο, όπου έκανε ανθρωπιστικές και θεατρικές σπουδές. Ακολούθως έμεινε κατά διαστήματα στην Αθήνα, ενώ το 1984 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Λεμεσό, όπου συνδέθηκε με τον κύκλο του περιοδικού Η Άμαξα. Το 1988 ίδρυσε στην ίδια πόλη το βιβλιοπωλείο «Αμοργός». Από τα νεανικά του χρόνια άρχισε να γράφει ποιήματα στα αγγλικά, αλλά στη συνέχεια εξέδωσε τέσσερις συλλογές με ποιήματα στα ελληνικά. Αρκετά από τα ποιήματά του τα διένειμε σε φίλους του, συγκεντρωμένα σε δακτυλογραφημένες συλλογές. Πέθανε πρόωρα το 1995.

cache_728x3000_Analog_medium_1070797_318190_27112020_3757343643432000-andys-hadjiadamos-fr
29986D946D7E3188F27C3DC703826553.jpg
bottom of page