
ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
2ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Παρασκευή, 05 Μαΐου
ώρα: 18:30
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Πάρκο Ακρόπολης

ΜΟΥΣΙΚΗ - ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
100 χρόνια από το θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη:
“Το πρώτο δω βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει”
σε μελοποιημένη ποίηση από τον Λάρκο Λάρκου
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
ΤΟΥ ΑΞΙΟΤΙΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΔΗ
Εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο Κύπριο ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη
σε καλλιτεχνική επιμέλεια Λάρκου Λάρκου και επιστημονική επιμέλεια
κειμένων Δρ. Κυριάκου Ιωάννου.
Συμμετέχουν:
Λάρκος Λάρκου,
Αθανασία Λάρκου,
Μαριάννα Μουμτζή,
Παναγιώτης Τσαππής,
Αφροδίτη Νικολάου,
Κυριάκος Ιωάννου,
Γιώργος Σοφοκλέους,
Χριστίνα Χριστόφια,
Χρύσω Λουκά.
Διοργανώνουν το Nicosia Book Fest και ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
Βασίλης Μιχαηλίδης (1849-1917)
Ο Βασίλης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στο Λευκόνοικο, ένα χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου. Ήταν το δεύτερο παιδί του Χατζή Μιχαήλ Χαραλάμπους, που ήταν πιο γνωστός στο χωριό του με το παρατσούκλι Χατζηκουμπάρος και της Αννέττας του Κονόμου, από το Δάλι. Κανονικά λοιπόν το όνομα του ποιητή είναι Βασίλης Χατζή Μιχαήλ. Πότε πήρε το όνομα «Μιχαηλίδης» είναι άγνωστο. Πάντως έτσι υπογράφει ακόμη και τα πρώτα του στιχουργήματα, πράγμα που σημαίνει ότι το «Μιχαηλίδης» το θεωρούσε πιο κατάλληλο για ένα λόγιο ή ένα ποιητή.
Από τη γενιά του πατέρα του ο ποιητής έχει συγγενή, μικρό θείο, το Γιάννη Οικονομίδη που αργότερα θα γίνει Μητροπολίτης Κιτίου και μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου της Κύπρου. Από τη γενιά της μάνας του, έχει θείο το Χρύσανθο Παπακονόμο. Και οι δύο θα επηρεάσουν άμεσα και έμμεσα τη ζωή του.
Πολύ μικρός ο Μιχαηλίδης χάνει τη μάνα του. Τότε ο πατέρας του, που είναι φτωχός μεροκαματιάρης, αναγκάζεται να στείλει το Βασίλη στο Δάλι, κοντά στο θείο του το Χρύσανθο. Υπάρχει χρονολογική ασάφεια στην μετακίνηση του Βασίλη από το Λευκόνοικο στο Δάλι, όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο Μιχαηλίδης φοίτησε στο σχολείο κοντά στο Χρύσανθο Παπακονόμο.
Ο Μιχαηλίδης είχε από πολύ μικρός την ευκαιρία να ζυμωθεί με την ποίηση, δημοτική και ποιητάρικη. Από τον πατέρα του στο Λευκόνοικο και τον Παπακονόμο ο οποίος είχε καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία, ποιητάρης.
Διερευνώντας τα παιδικά του χρόνια διαπιστώθηκε ότι η μόρφωση που μπόρεσε να αποκτήσει δεν ήταν ούτε καν η μόρφωση ενός απόφοιτου του «αλληλοδιδακτικού». Μετά βίας δηλαδή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μη αναλφάβητος».
Κατόπιν η πνευματική και επαγγελματική του πορεία και η κοινωνική του συμπεριφορά δείχνει την τάση του να παρουσιάζεται ως λόγιος, να προτιμά να συναναστρέφεται με πλούσιους και μορφωμένους αστούς, τουλάχιστον μέχρι μια ορισμένη εποχή, να κάμνει συντονισμένο αγώνα για να επιβληθεί ως ποιητής, να επιζητεί ένα καλύτερο επάγγελμα στο χώρο της δημοσιογραφίας, να αποφεύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να τον ζημιώσουν και τέλος όταν οι συνθήκες πια γίνονται ιδιαίτερα δυσμενείς γι’ αυτόν, να μην έχει τη δύναμη να τις αντιμετωπίσει και αν καταλήγει αλκοολικός στο πτωχοκομείο.
Λάρκος Λάρκου
Είναι συνθέτης, μουσικός και εκπαιδευτικός (Καθηγητής Μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση) . Κατάγεται από το χωριό Κοντέα Αμμοχώστου. Το 2005 ίδρυσε το μουσικό σχήμα «Κυπρογένεια» με εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ στην Κύπρο και το εξωτερικό, όπως «Κύπρια 2006», Προεδρικό Μέγαρο, Δικαστικό Μέγαρο- Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ισπανία, Σερβία αλλά και σε μεγάλες δικοινοτικές συναυλίες το 2015 στέλλοντας ισχυρό μήνυμα ενότητας και ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και λαμβάνοντας το βραβείο δικοινοτικής συνεργασίας του "Stelios foundation”.
Στο θέατρο συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ και όλα σχεδόν τα επαγγελματικά θέατρα της Κύπρου σε πάνω από 30 θεατρικές παραγωγές όπως «Λυσιστράτη», «Βάτραχοι», «Ο μικρός πρίγκιπας», «Λεωφορείον ο πόθος», «Ειρήνη» κ.ά. Μελοποίησε μεγάλο μέρος της ποίησης του Βασίλη Μιχαηλίδη και το παρουσιάζει από το 2009 σε συναυλίες και στον ψηφιακό δίσκο (CD) και βιβλίο με τίτλο "Το Πρώτο ΄δώ βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει" στην Κύπρο και στην ομογένεια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Στοκχόλμη, Μελβούρνη). Στο έργο συμμετείχαν οι Πέτρος Γαιτάνος, Κώστας Χατζής, Γιάννης Κότσιρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μανώλης Μητσιάς, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Λέκκας, Χρίστος Θηβαίος, Μιχάλης Χατζημιχαήλ, Μιχάλης Ττερλικκάς και άλλοι εκλεκτοί ερμηνευτές.
Το έργο για τον Βασίλη Μιχαηλίδη θα παρουσιαστεί στο 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας.

