Οι ερχόμενοι
12:15
Παρουσίαση
Με τον Κυριάκο Μαργαρίτη και τη Ρωξάνη Νικολάου


ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Από τόπο γνώριμο κι από τόπο άγνωρο, από τη μήτρα της γης και από το πιο ψηλό στερέωμα ερχόμενη, εναποθέτει τη ματιά της στον βράχο που γίνεται χαλίκι στην παλάμη. Της παραστέκονται πρόγονοι, συγγενείς όλης της γης, γονείς αναδυόμενοι από το μέλλον, ο χρόνος ο αναχωρητής κι ο χρόνος ο ερχόμενος. Πεισμώνουν τα άνθη κι ο θάνατος δεν έχει πια εξουσία.
Η Ρωξάνη Νικολάου έχει από καιρό διαμορφώσει ένα προσωπικό σύμπαν γραφής, στο οποίο περιθάλπει και καλλιεργεί τη ζώσα μνήμη, την αλήθεια ενός καθαρού προσώπου, τη διαύγεια ενός καίριου βλέμματος. Αυτή τη φορά, η ποίηση συναντά την πεζογραφία σε 45 tableaux vivants, που συνιστούν σκοτεινά παραμύθια για το αρχέγονο παρελθόν, ελεγείες της σύγχρονης καθ’ ημέραν ζωής, αλλά και χρησμούς και αποτροπαϊκά ξόρκια για το τέλος του ανθρώπου και των πραγμάτων, για το τέλος του κόσμου μας.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ρωξάνη Νικολάου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Έχει εκδώσει τις ποιητικές
συλλογές Ποιήματα 1991-1999 (Iδιωτική έκδοση 2000), Ψαλιδιστής
(Τεχνοδρόμιον 2018) Σαλός Μαγνήτης (Φαρφουλάς 2022) και το βιβλίο
ποίησης και πεζού λόγου, Οι Ερχόμενοι (Τεχνοδρόμιον 2024). Το διάστημα
2005-2008 ασχολήθηκε με την έκδοση του καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού
περιοδικόυ Ψιχάδι, που κυκλοφορούσε στις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου
και σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα
αγγλικά, ιταλικά και πολωνικά.
Ο Κυριάκος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1982. Το 1996 δημοσίευσε σε τοπική εφημερίδα το μυθιστόρημα επιφυλλίδων Ο Γιωρκής ο Καρπασίτης, που κυκλοφόρησε σε μορφή βιβλίου το 1998. Το 2014 έγραψε το μυθιστόρημα Κρόνακα (Ίκαρος 2017) με το οποίο κλείνει η πρώτη συγγραφική του εποχή. Έκτοτε συντάσσει ένα πολύτομο έργο με γενικό τίτλο Νέα Κρόνακα, που απαρτίζεται από έντεκα τριλογίες. Η πρώτη από αυτές περιέχει τα μυθιστορήματα Εννέα, Σαμψών και Συμβάν 74, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος. Παράλληλα, αναπτύσσει μια σειρά από αφηγηματικά δοκίμια, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρμός, με πιο πρόσφατο τον Άνω βυθό (2023), σχετικά με το έργο του σκηνοθέτη Φίλιππου Κουτσαφτή.